OBJEDNÁVKY přijaté 1.-6. 10. 2024 budou z důvodu účasti na veletrhu FOR INTERIOR expedovány po 8.10.2024 Děkuji za pochopení. Markét

Proč vyrábím pytlíky na chleba

 

Asi nikdy by mě nenapadlo vyrábět zrovna pytlíky na chleba. Rozhodně to nikdy nebyl můj podnikatelský záměr. Tato myšlenka přišla až s tím, že moc ráda peču, a to už je jen krůček k vlastnímu pečivu.

Je tomu tedy už pár let, co peču vlastní kvasové chleby, a to je někdy doooost „řehole“ ale i láska na celý život. Kdo peče, tak ví.
Ví, že než se propracuje k vlastnímu kvásku, než si ozkouší, co a jak mu funguje, jak s troubou, vlhkostí, jakou mouku, velikost, tvar,
…  a hlavně cca 15 hodin trvá, než z toho takový „skutečný“ poctivý chleba vypadne.

Troufám si říci, že asi málo kdo, v dnešní době, nepeče tento chleba skutečně každý den. Navíc kvasový chléb je prostě božský i když „uzraje“ to jest i několik dní po upečení, tak že …

…otázka zněla:  JAK CHLEBA UCHOVÁVAT?  Uchovat tak, aby byl nejen poživatelný, ale i chutný a hlavně, aby nebyl „vlhký“, či dokonce plesnivý, na druhou stranu ani suchý a neokoral. Aby se dal třebas uchovat i krajíc od večeře a nebyl ráno oschlý na vyhození, aby vydržel i týden , když zrovna nejíte doma, nebo nemáte na chleba chuť, jste nemocní, jedete na dovolenou atd...

Zkoušela jsem kde co, a nakoupila kde co dostupného na našem trhu, abych se nakonec vrátila na úplný začátek. Prostě a jednoduše k tomu, co dělaly už naše babičky, jež pekly jednou za 14 dní obří kvasové kulaté pecny, ty jídávaly až 4. den od upečení a hlavně, které uměly po celou to dobu chleba uchovat tak, že se snědl do posledního drobku a byl pořád chutný.

A tak jsem to, už krapet nedůvěřivě po všech těch pokusech,  jednoho dne zkusila a světe div se, prostě to zafungovalo. Při tom všem vymýšlení novinek a hloupostí „našeho“ inovativního světa stačilo vzít si k srdci pár jednoduchých rad a není třeba nic vědátorsky měnit ani vymýšlet. Je to tak „jednoduchý“ a  vždy bylo, jen my máme hooolt “ krátkou“ paměť a s vidinou „pokroku“ a modernizace nahrazujeme funkční věci za nesmysly. Má radost nad tím, že to funguje i na kvalitní řemeslné chleby kupované a to i chleby z kvasnic. No a tak už jen posílám dál, páč doba je „zlá“ a chleba je to poslední, s čím by se mělo plýtvat.

V české tkalcovně si nechávám natkávat poctivý len pro, na českém trhu, PRVNÍ skutečně 100% lněné vrstvené PYTLÍKY i UBROUSKY k tradičnímu uchovávání pečiva, které vyrábím na principu fungujícím už po několik staletí. Dává mi smysl využívat především lokální výrobce i suroviny a hlavně vím, co následně nabízím dále, jen tak mohu zaručit kvalitu a funkčnost.

Krásné dnění Markét 

IMG_9338IMG_9343IMG_9345IMG_9359