Proč vyrábím pytlíky na chleba

 

Asi nikdy by mě nenapadlo vyrábět zrovna pytlíky na chleba. Rozhodně to nikdy nebyl můj podnikatelský záměr. Tato myšlenka přišla až s tím, že moc ráda peču, a to už je jen krůček k vlastnímu pečivu.

Je tomu tedy už pár let, co peču vlastní kvasové chleby, a to je někdy doooost „řehole“ ale i láska na celý život. Kdo peče, tak ví.
Ví, že než se propracuje k vlastnímu kvásku, než si ozkouší, co a jak mu funguje, jak s troubou, vlhkostí, jakou mouku, velikost, tvar,
…  a hlavně cca 15 hodin trvá, než z toho takový „skutečný“ poctivý chleba vypadne.

Troufám si říci, že asi málo kdo, v dnešní době, nepeče tento chleba skutečně každý den. Navíc kvasový chléb je prostě božský i když „uzraje“ to jest i několik dní po upečení, tak že …

…otázka zněla:  JAK CHLEBA UCHOVÁVAT?  Uchovat tak, aby byl nejen poživatelný, ale i chutný a hlavně, aby nebyl „vlhký“, či dokonce plesnivý, na druhou stranu ani suchý a neokoral. Aby se dal třebas uchovat i krajíc od večeře a nebyl ráno oschlý na vyhození, aby vydržel i týden , když zrovna nejíte doma, nebo nemáte na chleba chuť, jste nemocní, jedete na dovolenou atd...

Zkoušela jsem kde co, a nakoupila kde co dostupného na našem trhu, abych se nakonec vrátila na úplný začátek. Prostě a jednoduše k tomu, co dělaly už naše babičky, jež pekly jednou za 14 dní obří kvasové kulaté pecny, ty jídávaly až 4. den od upečení a hlavně, které uměly po celou to dobu chleba uchovat tak, že se snědl do posledního drobku a byl pořád chutný.

A tak jsem to, už krapet nedůvěřivě po všech těch pokusech,  jednoho dne zkusila a světe div se, prostě to zafungovalo. Při tom všem vymýšlení novinek a hloupostí „našeho“ inovativního světa stačilo vzít si k srdci pár jednoduchých rad a není třeba nic vědátorsky měnit ani vymýšlet. Je to tak „jednoduchý“ a  vždy bylo, jen my máme hooolt “ krátkou“ paměť a s vidinou „pokroku“ a modernizace nahrazujeme funkční věci za nesmysly. Má radost nad tím, že to funguje i na kvalitní řemeslné chleby kupované a to i chleby z kvasnic. No a tak už jen posílám dál, páč doba je „zlá“ a chleba je to poslední, s čím by se mělo plýtvat.

V české tkalcovně si nechávám natkávat poctivý len pro, na českém trhu, PRVNÍ skutečně 100% lněné vrstvené PYTLÍKY i UBROUSKY k tradičnímu uchovávání pečiva, které vyrábím na principu fungujícím už po několik staletí. Dává mi smysl využívat především lokální výrobce i suroviny a hlavně vím, co následně nabízím dále, jen tak mohu zaručit kvalitu a funkčnost.

Krásné dnění Markét 

IMG_9338IMG_9343IMG_9345IMG_9359